Vil sikre fiskeristudenter solid praksiskompetanse
UiT har utviklet et opplæringsprogram som skal gjøre UiT-studenter bedre forberedt på arbeidslivet. I dag ble det lansert i Tromsø.
Med delvis utsikt mot havneterminalen i Tromsø innhyllet i regn og gråvær, ønsket professor og prosjektleder Bjørn-Petter Finstad fra Norges fiskerihøgskole ved UiT velkommen til lansering av «Sampraksis – praksisveiledning for universitetsbedrifter». Det digitale programmet er en del av prosjektet «Samarbeid om praksis i høyere utdanning» og er jobbet fram i fellesskap med LO, NHO, pedagoger, studenter og flere sjømatbedrifter.
– Vi ønsker at dette skal være med å gjøre bachelorstudiet i fiskeri- og havbruksvitenskap mest mulig relevant med tanke på studentenes fremtidige karriere innen fiskeri- og havbruksbransjen, sier Finstad.
– Med Sampraksis får denne bransjen et sett med verktøy for å stille de riktige spørsmålene. Jeg tror det å jobbe med praksis har et potensial hos andre fag hos oss, flere kan lære mye av prosessen og selve innholdet i dette programmet, forteller prorektor for utdanning, Kathrine Tveiterås.
Studentene trenger gode praksisbedrifter
Ann-Rita Thoresen, masterstudent og studentassistent for det nye opplæringsprogrammet, gav de cirka førti oppmøtte et innblikk i hvilke erfaringer hun gjorde seg som praksisstudent hos Norges Råfisklag i mai 2022.
– Vi fikk tidlig en plan og grundig oppfølgning gjennom hele praksisoppholdet. Jeg så fort nytten av å ha plan A, B og C, siden det gjelder å være fleksibel i vår næring. Hvis været skifter og et bedriftsbesøk må avlyses, må vi kunne omstille oss raskt, forteller Thoresen.
Regiondirektør i NHO Arktis, Sigrid Ina Simonsen, har stor tro på det det nye digitale opplæringsprogrammet, både for studenter og praksisbedriftene.
– Det vil bli viktig for at studentene får en god opplevelse av å være ute i praksis, og ikke minst for at bedriftene blir gode vertskap og trygge i veiledningsrollen. Vi skal fremme dette programmet som en løsning for å rekruttere arbeidskraft til fiske- og havbruksnæringen. Jo flere bedrifter som bruker verktøy som Sampraksis, jo gladere blir vi i NHO Arktis, sier Simonsen.
Fakta om Sampraksis – praksisveiledning for universitetsbedrifter
- Et digitalt program for sjømatbedrifter som tar imot praksisstudenter.
- Et samarbeid mellom arbeidslivets hovedorganisasjoner, sjømatbedrifter, studenter og universitetspedagoger.
- Målgruppa for programmet er ansatte i sjømatbedrifter som har ansvar for å følge opp og veilede studenter i løpet av praksisoppholdene.
- Opplæringsprogrammet er delt i tre deler: Hvorfor praksis? Hvordan tilrettelegge for praksis? Hvordan veilede i praksis?
- Result ved UiT har stått for programmets tekniske løsning.
- Les mer om Sampraksis på uit.no.