5 gode grunner til å ta en Ph.D!

Vilde Gjærum er halvveis i sitt PhD-løp ved institutt for teknisk kybernetikk (ITK) ved NTNU og jobber med "Explainable Artificial Intelligence for Cyber-physical Systems". Hun har en master i Kybernetikk og Robotikk fra NTNU og har i studietiden vært engasjert i Jenteprosjektet Ada(et prosjekt som jobber for bedre kjønnsbalanse på teknologi-studiene på NTNU) og Ascend(et frivillig studentprosjekt som lager autonome droner). Her gir hun oss fem gode grunner til å 'ta en Ph.D'!

Ph. D-Candidate Vilde Gjærum, Department of Engineering Cybernetics, Norwegian University of Science and Technology (NTNU)

 • Det er litt som å være student, men med penger.
  Som doktorgradsstudent er du fortsatt under utdanning, men du er også ansatt ved universitetet, som betyr at du får lønn og andre ansattgoder. Jobben min er fortsatt å lære, og jeg har ekstremt stor frihet i hverdagen! Best of both worlds?
 • Du får utfordret deg selv.
  Som utdanninger flest, bringer PhD-livet med seg mange utfordringer. Du lærer hvordan å forske, hvordan å skrive vitenskapelige artikler, hvordan presentere arbeidet ditt, å jobbe selvstendig, og ikke minst å jobbe med problemer man i utgangspunktet ikke aner hvordan man skal løse. Du er på mange måter din egen prosjektleder, og du blir rett og slett en god problemløser – noe som er nyttig uansett hva du velger å gjøre etterpå. Det er en spennende, vanskelig og veldig givende prosess.
 • Du får jobbe med det aller kuleste du vet om.
  Ved å ta en PhD har jeg fått jobbe i det feltet jeg helst vil jobbe i, men jeg får også jobbe med den nyeste teknologien og metodene som fagfeltet har å by på.
 • Du får reise med jobben.
  Som doktorgradsstipendiat er en viktig del av jobben å publisere artikler til konferanser og journal, og deretter reise for å presentere de. Mange drar også på utveksling til andre universiteter i løpet av doktorgraden sin.
 • Du får jobbe med helt utrolig flinke folk.
  Det er litt skremmende i starten, men det er også veldig inspirerende og motiverende!