spring 2024
FLY-2013 ATPL-teori Blokk I (B) - 10 stp

Type of course

Kan ikke tas som enkeltemne.

Obligatory prerequisites

FIL-0700 Examen philosophicum, Tromsøvarianten, MAT-0001 Brukerkurs i matematikk, SIK-2002 MTO (Menneske, teknologi og organisasjon), STV-2062 Organisasjon og ledelse i luftfarten

Course content

Emnet inneholder tre av delemnene som inngår i teorien til Airline Transport Pilot Licence (ATPL); Aircraft General Knowledge, Principles of Flight og Performance.

Aircraft General Knowledge: Systems (Generell luftfartøykunnskap: Systemer)

Fagområder som beskrives: Airframes & Systems, Electrics, Powerplants.

Principles of Flight (Aerodynamikk)

Fagområder som beskrives: Subsonic Aerodynamics, Transonic Aerodynamics, Supersonic Aerodynamics, Stability and Control, Limitations, Propellers, Flight Mechanics

Performance (Ytelseskrav og -kalkulasjoner)

Fagområder som beskrives: Single Engine Aeroplanes (Class B), Multi Engine Aeroplanes (Class B), og tyngre turbindrevne fly (Class A).


Objective of the course

Kunnskap:

Studenten..

  • kjenner til hvilken innvirkning aerodynamikk har på flyging, hva som kan føre til overbelastning av fly, samt hvordan dette kan unngås.
  • har kunnskap om hvordan fly er konstruert, samt forståelse for operasjon og konstruksjon av de forskjellige systemer som finnes på moderne fly.
  • har kunnskap om grunnleggende elektriske prinsipper, komponenter og systemer under normal- og nødoperasjoner, samt de reservesystemer som finnes om bord.
  • kjenner til prinsippene knyttet til stempel-, turbin- og jetmotorers oppbygging, funksjon og betjening.
  • har kunnskap om global navigasjon, planlegging og oppfølging av flyging over lengre distanser samt kalkulasjoner knyttet til dette
  • skal ha bred kunnskap om ytelsesgrunnlaget som skal nyttes ved sikker planlegging av flyging, samt ha forståelse for hvordan dette kalkuleres, og hvilke begrensninger det baserer seg på.

Ferdigheter:

Studenten..

  • kan ta velbegrunnede avgjørelser fundert i teoretisk kunnskap for sikker planlegging og gjennomføring av kommersiell flyging, med hensyn til værforhold, kalkulasjoner samt operasjonelle og egne begrensinger.
  • kan finne, vurdere og henvise til gyldig informasjon og fagstoff og framstille dette slik at det belyser aktuelle problemstillinger knyttet til kommersiell flyging.
  • kan beherske relevante teorifaglige verktøy, teknikker og opparbeide seg inngående språklig kompetanse innenfor flyrelaterte begreper og sjargong.
  • kan gjennom egen faglig utøvelse knytte sammen teori og praksis, og reflektere over sammenhengen mellom disse.

Generell kompetanse:

Studenten..

  • kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig, muntlig og ved bruk av audiovisuelle verktøy.
  • kan utveksle synspunkter og erfaringer med andre som har bakgrunn innenfor fagområdet og gjennom dette bidra til utvikling av god praksis og flygerfremferd ("airmanship").
  • har grunnlag for å ta veloverveide valg knyttet til essensielle og utfordrende aspekter ved arbeidet som flyger.
  • skal etter fullført kurs forstå bruken av, og respektere verdien av luftfartens regelverk.

Language of instruction and examination

Norsk

Teaching methods

Forelesninger og øvingstimer. Omfanget er minst 115 timer.

Studentene kan avlegge teoretiske ATPL-prøver i gjennomgåtte delemner for luftfartsmyndighetene først etter at tilsvarende deleksamen er bestått.


Schedule

Examination

Examination: Weighting: Grade scale:
Skriftlig skoleeksamen 1/3 Pass – fail
Skriftlig skoleeksamen 1/3 Pass – fail
Skriftlig skoleeksamen 1/3 Pass – fail

Coursework requirements:

To take an examination, the student must have passed the following coursework requirements:

Obligatorisk oppmøte Approved – not approved
UiT Exams homepage

More info about the coursework requirements

Det kreves 80 % oppmøte på forelesninger og øvingstimer, på bakgrunn av krav i internasjonale luftfartsregler.

Re-sit examination

Ved karakteren "ikke bestått" tilbys kontinuasjonseksamen, normalt innenfor en to-ukersperiode etter ordinær eksamen. Det gis kontinuasjonseksamen kun i de deleksamener som ikke er bestått.
  • Earlier years and semesters for this topic